Quedlinburg

Op onze tocht door voormalig oost-Duitsland kwamen we in deelstaat Sachsen-Anhalt bij het stadje Quedlinburg. Hier staan meer dan 1200 vakwerkhuizen die tezamen een periode van meer dan 500 jaar bouwgeschiedenis beslaan. De naam van het stadje vonden we ook al apart: Quedlinburg. Hoevaak kom je een stad of dorp tegen waarvan de naam begint met de letter Q ? Na de Tweede Wereldoorlog kwam Quedlinburg in de DDR te liggen. In die jaren raakte de stad danig in verval. Na de hereniging met west-Duitsland werd er weer met de geldbuidel gerammeld en momenteel is dit stadje weer helemaal opgeknapt en zelfs opgenomen op de Unesco werelderfgoederenlijst. Het middeleeuwse centrum van Quedlinburg is bijna volledig bewaard gebleven en liet Angelica en mij kennis maken met zijn veelbewogen geschiedenis. De meeste huisjes dateren uit de 17e eeuw en zijn nog in originele staat. De straten zijn geplaveid met dikke keien waarover een aap zich nog zijn poten breekt. Niet om op te rolschaatsen dus. Zelfs met lopen gingen we een paar keer bijna op ons bakkes.

St.Nikolaikirche
St.Nikolaikirche
Kijk die kleine deurtjes dan !
het gildehuis ‘Zur Rose’ uit 1612

Café zum Roland

“Uniek in Duitsland, een café in 7 huizen” staat boven de voordeur van Café Roland, midden in het centrum van Quedlinburg aan de Marktkirchhof. Dat wekte natuurlijk onze nieuwsgierigheid. De kamers zijn verdeeld over zeven verschillende oude gerestaureerde huizen uit de 16e en 17e eeuw. Destijds waren ze niet met elkaar verbonden. Naderhand wél. Op het gezellige terrasje dronken we een biertje en genoten van het mooie uitzicht op de oude vakhuisjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.