Costa dei Trabocchi

Trabocco

Toen Angelica en ik de eerste Trabocco zagen hadden we meteen zo’n wauw-reactie. Wat een knutselwerk van houten palen en touwen. Het leek zo on-europees. Dit hadden we eigenlijk meer op strandjes in Maleisië verwacht maar niet hier in Europa. Het lange houten platform van de Trabocco strekte zich uit tot in een turquoise zee. Men had houten palen gebruikt om vrijstaande platforms te bouwen, waardoor vissers nog verder de zee in konden om te vissen. Momenteel worden ze nog wel eens gebruikt maar leuker is het om ene te vinden die is omgebouwd tot visrestaurant 🐟 zoals de Trabocco Punta Cavalluccio.

De video

Verse vis of verse vis ?

De vis die je kunt eten in de Trabocchis wordt vers gevangen. Hier geldt een andere definitie van “vers” dan in viswinkels in Nederland. Tegen de tijd dat zogezegde verse kabeljauw op ons bord belandt, heeft die al een lange reis achter de rug. Die begint in het net. De vis wordt vaak urenlang in het net over de bodem gesleept voor de trawler het net ophaalt. Eenmaal opgehaald, wordt hij op ijs gelegd. Als de kabeljauw in het begin van de vistrip is gevangen, dan kan dat oplopen tot tien dagen. Op het randje dus. Eenmaal aan land passeert onze “verse” vis nog verschillende stations voor hij op ons bord ligt. Van de boot gaat het naar de veiling, vandaar naar de groothandel, de fileerderij en de detailhandel. Bij elke stap is er het risico dat de koelketen wordt onderbroken. Maar bij deze Trabocchis is de vis pas gevangen. Ze wachten even een dagje tot de lijkstijfheid weg is waardoor de aminozuren vrijkomen die de smaak geven waar we zo dol op zijn. En dát noem ik pas vers. Iedereen mag natuurlijk zelf vinden wat hij lekker vindt maar geef mij maar de Italiaanse variant van “vers”.

Start route

De route start bij GPS 42.3078, 14.446 en eindigt bij 42.2619163, 14.50175. Onderweg kom je heel wat Trabocchis tegen. Af en toe hadden we wat moeite met parkeren want het is allemaal kielekiele gebouwd. Tussen de weg en de Trabocchis is een breed fiets-voetpad aangelegd dus je kunt ook een fiets huren en de route per fiets afleggen. Of te voet (1,5 uur wandelen).

2 gedachten over “Costa dei Trabocchi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.